Д-р Самуил Кътов от от Клиниката по медицина и онкология към

...
Д-р Самуил Кътов от от Клиниката по медицина и онкология към
Коментари Харесай

Д-р Самуил Кътов: Трябва да се прокара политика на профилактика на различни ракови заболявания

Д-р Самуил Кътов от от Клиниката по медицина и онкология към УМБАЛ " Царица Йоанна “ в изявление за дневния информативен блок " Добър ден, България “ на Радио " Фокус “ по мотив Месеца за битка с рака на белия дроб.

Всяка година през ноември означаваме месеца за битка с рака на белия дроб. Ракът на белия дроб е една от водещите аргументи за гибел от злокачествени болести у нас. По последни данни, всяка година в България се диагностицират над 4 200 нови случая, а 5-годишната преживяемост на пациентите, наранени от този тип карцином е съвсем 2 пъти по-ниска от тази в Европа. За признаците на заболяване, неговото протичане и за методите за лекуване беседваме с доктор Самуил Кътов от Клиниката по медицина и онкология към УМБАЛ " Царица Йоанна ". Добър ден.  

Здравейте.  

Д-р Кътов, вие чухте статистиката. На какво се дължи високото равнище на заболеваемост, въобще тази черна статистика?  

Ами като цяло заболеваемостта при нас е обусловена от доста фактори. Може би е едно от най-важните неща е методът на живот, както излиза наяве и за доста други болести. За жал у нас към момента тютюнопушенето е нещо известно, и това е една от аргументите да имаме висока заболеваемост, изключително що се отнася до мъжете. Така че може би най-хубавият апел, който може всеки доктор да даде на пациентите, с цел да се защищити от това заболяване, е да приключи тютюнопушенето или да не го стартира въобще. Oколо 13% от случаите на рак на белия дроб в Европа са при мъжете и 50% почти при дамите, пък не е обвързван с тютюнопушене. Така че пушенето единствено по себе си е неприятно, само че не е отговор на целия въпрос за какво го има това заболяване. Друга съществена причина за неприятните резултати, които вие съобщихте за междинна обща преживяемост у нас по отношение на Европа, е неналичието на скринингови стратегии, т.е., профилактика на това заболяване. Само по себе си болестта е много хетерогенно, другояче казано ракът на белия дроб не е единствено един тип рак, в действителност са пъклен доста разнообразни типове с друга прогноза, друго протичане. Най-голямото предизвикателство е ранното му диагностициране, ранното улавяне на болести, защото то като доста други ракови болести е безсимптомно. Ключът е в действителност в профилактиката, която у нас не се финансира от страната. На Запад това се случва посредством осъществяване на нискодозови скенери на гръдния панер, които се вършат на пациенти, които са високо рискови групи. Иначе казано, пушачи на Запад, които са с дълъг стаж като пушачи, тъй като са много рискови да развият сходно заболяване, минават през избран интервал от време на скенер на гръдния панер, с цел да може да се хване едно такова безсимптомно ранно заболяване. Ако още веднъж се върнем към статистиката, ще забележим, че големият % от случаите на рак на белия дроб какъвто и да е той в страната ни се хваща в 3-ия и 4-и етап. Четвъртият е финален, както знаете. Там е ключът към неприятните резултати. Иначе пък от друга позиция, в страната ни имаме досегаемост до безусловно всички съвременни способи за лекуване на рака на белия дроб. Тоест, както на разнообразни хирургични техники, които по-скоро са обект на гръдната хирургия, само че в това число с роботизирана хирургия, по този начин и най-модерните вероятни лекувания от позиция на лекарствена терапия за по-напредналите стадии, в това число имунотерапия, таргетна терапия и други такива.  

А вие споменахте тютюнопушенето. Кои обаче са рисковите фактори с изключение на него, има ли други такива, благоприятстващи развиването на болестта?  

Разбира се. Всъщност, с изключение на тютюнопушенето, което е главното нещо и което ние най-малко можем да предотвратим, има много вредности в нормално работната среда. Знаете, че има доста изпарения в индустрията, които могат да провокират разнообразни типове ракови болести, в това число рак на белия дроб. Това са полициклични въглеводороди, разнообразни изпарения, които можем да ги забележим при пътностроенето, от изливането на асфалтната настилка. Това е едно от нещата, за което би трябвало да внимаваме – в каква среда работим, по какъв начин се предпазваме от такива вредности. И несъмнено, не на последно място генетични фактори - приемственост. Могат да зародят и нови разновидности - разновидности, които не сме следили обратно в рода на пациента, а си вАз ви благодаря. Пожелавам здраве и сполучлив ден на вас и вашите слушатели!  ъзникват напълно при него под въздействието на да речем въздействието на всякакви такива вредности, които си казахме, или под въздействие на незнайни досега на нас фактори. Грешките в нашия геном могат да провокират такова заболяване. Това е доста по-често срещано в действителност при дамите пациенти. За благополучие, част от тези разновидности ние можем да ги таргетираме с доста нови, специфични и хубави медикаменти, които единствено под формата на таблетки дори, не са всякакви там химиотерапии. И това, което може би желая да остане като обръщение от днешния ни диалог, ракът на белия дроб е извънредно ужасно заболяване, това мисля, че на всеки е ясно, само че преживяемостта към този момент и качеството на живот при избрани подвидове на рака на белия дроб е много по-добра. 5-годишната преживяемост в последното десетилетие набъбна стремглаво, и качеството на живот, което имат нашите пациенти, в действителност към този момент е на доста, доста по-високо равнище. Тоест, вие най-вероятно може да се разминете в градския превоз с пациент, който е такова заболяване, и изобщо да не разберете, че има такова нещо – той си пие хапчетата, живее си живота и е естествен член на нашето общество. Това е бъдещето на онкологията в действителност, тези болести когато са в доста напреднал етап да се трансфорат в едно обикновено хронично заболяване, с което човек да живее дълго време, колкото Господ е споделил.  

Тоест, няма по какъв начин да кажем главно по какъв начин протича болестта, защото при всеки е друго?  

Ами в действителност, факторите са доста, несъмнено. Отначало като стартираме от стадия, който обхванем, ясно е, че в ранните стадии той е безусловно безсимптомно и е доста мъчно да се хване. И по тази причина отново се връщам към тези профилактики, които на Запад ги има, а при нас ги няма. А към този момент в по-напредналите стадии болестта, несъмнено, може да се изяви с много неспецифични признаци, като кашлица с разнообразни на цвят храчки. Това, което нормално пациентът го стряска най-вече, е когато откри кръв в храчките, било то жилки кръв, било то доста по-голямо количество кръв, и тогава нормално пациентът потегля по доктори. Много постоянно това обаче е късен признак, към този момент признаци на късното заболяване, т.е., на болестта в 4-и  стадий, който е с метастази или на елементарен език казано разсейки.  Могат да са свързани както със зной, по този начин с намаляване на тегло, безапетитие, отпадналост и типичните за всички ракови болести признаци.  

А има ли способи за предварителна защита?  

Ами предварителната защита е само това, което ви споделих.  

Това, което зависи от нас, да.  

Да не се пушат цигари, да има профилактика, да се пазим от вредностите в специалностите ни. И общо взето това е нещото, което може да употребяваме като предварителна защита.  

А какви са методите за диагностициране на рака на белия дроб?  

Ами отново в положителния случай, както си казахме, в случай че имаме профилактика, ранният скенер може да ни покаже дали има някоя групировка в белите дробове, която да е съмнителна. Оттам нататък общо взето методът е мултидисциплинарен, т.е., много доктори би трябвало да се включат, с цел да свършат работа на пациента за слагане на диагнозата и на съответно лекуване. Първо ще ни е персоналният доктор, несъмнено, който би трябвало да насочи при такова подозрение пациента към експерт, било то пулмолог или гръден хирург, в случай че се откри такава групировка, да се вземе биопсия, да се пукне туморът по някакъв метод било то бронхоскопски или посредством торакоскопия и други такива хирургични способи, да се види тази групировка рак ли е, в случай че е рак, какъв рак е, да се създадат към този момент скенери, които да обгръщат както се споделя цялото тяло и да се види този рак дали е дал някакви разсейки, с цел да имаме ясна визия в какъв етап е ракът, и оттова нататък да изберем вярното лекуване – дали ще е локално, дали ще е редовно. В това лекуване се включваме още повече доктори, като не приказваме единствено за медицинските онколози, приказваме за гръдни хирурзи, пулмолози, в това число лъчетерапевти, и доста, доста други. Да не пропуснем някои от стълбицата. Патолозите също, които ни споделят тъкмо какъв е ракът, с може би една от най-ключовите функции. Всички ние се опитваме да оказваме помощ.  

Можем ли да кажем следователно, че ранното диагностициране на рака на белия дроб може да се окаже основно за развиването на болестта и за изхода, несъмнено, от болестта?  

Абсолютно. Казахме си, че ранното диагностициране без профилактика е безусловно невероятно.  

Искам да приключим това изявление като ви попитам какво демонстрира вашата процедура – обръщат ли българите задоволително внимание на здравето си, надлежно и навременно, както казахте вие, да вършат своята профилактика? И в действителност, задоволително ли са осведомени?  

Ами късият отговор е не. Ако би трябвало да търсим виновници, виновниците сме на всички места. Като цяло не е задоволително високо равнището на здравна просвета на нашето популацията. За това пък виновност носим и ние, лекарите, тъй като здравната култура би трябвало да е част от нашата работа. Заради безчет фактори може би и ние не сме задоволително ефикасни в здравната си култура, и оттова и нашите пациенти, въобще популацията като цяло не е задоволително ограмотено по тази причина по какъв начин би трябвало да следи за здравето си, защо да се тормози и така нататък  

Ами дано това да бъде и едно обръщение към всички, едно, да бъдат осведомени, да има хора, които да ги осведомят, и второ, в случай че могат да подобрят жителите здравната си просвета, с цел да могат тези болести в действителност да бъдат диагностицирани.  

Трябва да се обърнем сигурно към хората, които вземат решения на високи постове по тази причина в действителност да се прокара политика на профилактика на разнообразни ракови болести, нещо, което на Запад се прави от десетилетия. Просто няма по какъв начин ние в България да имаме положителни резултати в случай, че нашите пациенти и нашето население по никакъв метод не се профилактира.  

Разбира се. В последна сметка това е методът, по който могат много по-навременно да открият болестта, надлежно изходът да е позитивен.  

Да.  

Много ви благодаря за това изявление.  

Аз ви благодаря. Пожелавам здраве и сполучлив ден на вас и вашите слушатели!  

Габриела ГАНЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР